Naleśniki bazyliowe
Ja, pewnie jak i większość z was jestem miłośnikiem naleśników. Uwielbiam je pod każdą postacią i te na słono i na słodko. A, tu przedstawiam wam naleśniki na trochę inny sposób.
Na 2 porcje:
Naleśniki:
- pęczek bazylii
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- łyżka oleju
Farsz:
- łyżka masła
- ok. 200 g mrożonego szpinaku
- ząbek czosnku
- ok. 100 g sera lazur
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Oderwać liście bazylii z gałązek, włożyć do kielicha
blendera. Wlać mleko, dodać 2 jajka, wsypać mąkę i zmiksować na gładką masę.
Dodać olej i ponownie zmiksować. Smażyć naleśniki na patelni naleśnikowej tak
jak tradycyjne naleśniki, po około minucie z każdej strony. Odkładać na talerz.
Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i dajemy szpinak, gdy się rozmrozi
dodajemy drobno posiekany czosnek i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę lazur
doprawiamy do smaku sola i pieprzem i nakładamy na naleśniki.
Smacznego :)
0 komentarze: