Naleśniki bazyliowe

18:03 Mr.chef 0 Comments


Ja, pewnie jak i większość z was jestem miłośnikiem naleśników. Uwielbiam je pod każdą postacią i te na słono i na słodko. A, tu przedstawiam wam naleśniki na trochę inny sposób.


Na 2 porcje:
Naleśniki:
  • pęczek bazylii
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • łyżka oleju

Farsz:
  • łyżka masła
  • ok. 200 g mrożonego szpinaku
  • ząbek czosnku 
  • ok. 100 g sera lazur
  • sól i pieprz do smaku 


Sposób przygotowania:

Oderwać liście bazylii z gałązek, włożyć do kielicha blendera. Wlać mleko, dodać 2 jajka, wsypać mąkę i zmiksować na gładką masę. Dodać olej i ponownie zmiksować. Smażyć naleśniki na patelni naleśnikowej tak jak tradycyjne naleśniki, po około minucie z każdej strony. Odkładać na talerz. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i dajemy szpinak, gdy się rozmrozi dodajemy drobno posiekany czosnek i chwilę podsmażamy.  Następnie dodajemy pokrojony w kostkę lazur doprawiamy do smaku sola i pieprzem i nakładamy na naleśniki.
Smacznego :)





0 komentarze: