Proste curry ziemniaczane
Po dosyć długim milczeniu chciałem wam zaprezentować fajny sposób na podanie ziemniaków. A mianowicie ziemniaki na "indyjski" sposób. Jest to danie proste i szybkie. Może ono stanowić samodzielne danie bądź też może być podawane z ryżem.
Na 4 porcje:
- 500 g ziemniaków
- 250 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masa
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 małe zielone papryczki chilli
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 3/4 łyżeczki curry
- sól
Sposób przygotowania:
Obrać ziemniaki i pokroić je w kostkę. Oczyścić fasolki szparagowe i pokroić je na 3 części. W dużym garnku rozgrzać masło i olej, dodać papryczki o raz drobno posiekany czosnek, następnie dodać przyprawy i podsmażać stale mieszając przez ok. pół minuty. Po tym czasie dodać ziemniaki dodać soli i mieszać, aż dokładnie pokryją się przyprawami. Wrzucić fasolkę i dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez 20-25 min od czasu do czasu mieszając.Gdyby przywierało do dna dodać odrobinę wody.
Smacznego :)
Smacznego :)
0 komentarze: