Proste curry ziemniaczane

17:00 Mr.chef 0 Comments

                                                 

Po dosyć długim milczeniu chciałem wam zaprezentować fajny sposób na podanie ziemniaków. A mianowicie ziemniaki na "indyjski" sposób. Jest to danie proste i szybkie. Może ono stanowić samodzielne danie bądź też może być podawane z ryżem. 


Na 4 porcje:

  • 500 g ziemniaków
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masa
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 małe zielone papryczki chilli
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 3/4 łyżeczki curry
  • sól


Sposób przygotowania:

Obrać ziemniaki i pokroić je w kostkę.  Oczyścić fasolki szparagowe i pokroić je na 3 części. W dużym garnku rozgrzać masło i olej, dodać papryczki o raz drobno posiekany czosnek, następnie dodać przyprawy i podsmażać stale mieszając przez ok. pół minuty. Po tym czasie dodać ziemniaki dodać soli  i mieszać, aż dokładnie pokryją się przyprawami. Wrzucić fasolkę i dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez 20-25 min od czasu do czasu mieszając.Gdyby przywierało do dna dodać odrobinę wody. 
Smacznego :)


0 komentarze: