Bruschetta z salsą pomidorową
Tym razem chciałbym wam przedstawić przepyszne bruschetty. Jest to wspaniały pomysł na letnią kolacje, jedzoną w promieniach zachodzącego słońca w ogrodzie bądź na balkonie:)
Na 2 porcje:
Składniki:
- bagietka
- ząbek czosnku
- 2 pomidory
- garść świeżych liści bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek + do skropienia grzanek
- łyżka octu balsamicznego
- sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Bagietkę kroimy pod skosem na 3-4 centymetrowe kromki i skrapiamy je oliwą. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Bazylię umyć wysuszyć i posiekać na duże kawałki. Dodać oliwę i ocet balsamiczny oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Na kuchence rozgrzać patelnie i kłaść na niej nasze kromki (uważać by się nie spaliły). Gdy się przyrumienią obrócić na drugą stronę. Gotowe grzanki posmarować z jednej strony czosnkiem i położyć naszą salsę. Smacznego!!! :)
0 komentarze: