Bruschetta z salsą pomidorową

19:40 Mr.chef 0 Comments





Tym razem chciałbym wam przedstawić przepyszne bruschetty. Jest to wspaniały pomysł na letnią kolacje,  jedzoną w promieniach zachodzącego słońca w ogrodzie bądź na balkonie:) 


Na 2 porcje:

Składniki:
  • bagietka
  • ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • garść świeżych liści bazylii 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + do skropienia grzanek
  • łyżka octu balsamicznego 
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:

Bagietkę kroimy pod skosem na 3-4 centymetrowe kromki i skrapiamy je oliwą. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Bazylię umyć wysuszyć i posiekać na duże kawałki. Dodać oliwę i ocet balsamiczny oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Na kuchence rozgrzać patelnie i kłaść na niej nasze kromki (uważać by się nie spaliły). Gdy się przyrumienią obrócić na drugą stronę. Gotowe grzanki posmarować z jednej strony czosnkiem i położyć naszą salsę. Smacznego!!! :)




0 komentarze: