Kurczak Kung-Pao

17:10 Mr.chef 0 Comments


Dzisiaj chcę wam pokazać, że kuchnia chińska jest pyszna i prosta. Poniżej znajdziecie przepis na znakomitego kurczaka. Danie to pochodzi z chińskiej prowincji Seczuan i w oryginale jest daniem bardzo pikantnym, jeśli nie przepadacie za ostrymi daniami po prostu zrezygnujcie z dodania chilli, zapewniam Was, że wyjdzie równie pyszne:)



Na 2 porcje:
  • 1 łyżka pieprzu seczuańskiego
  • 2 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 piersi z kurczaka
  • olej arachidowy
  • 4-5 ząbków czosnku
  • Korzeń imbiru wielkości kciuka
  • 2 dymki
  • 6 suszonych papryczek chilli
  • sos sojowy
  • pół łyżeczki octu ryżowego
  • łyżka miodu
  • 50 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • opakowanie miksu sałat
  • 100 g ryżu
  • pęczek kolendry lub natki pietruszki

Przygotowanie:

Na patelni podgrzewamy ziarenka pieprzu, aż się delikatnie ze złocą. następnie ziarna przenosimy do moździerza i dokładnie rozcieramy i przesiewamy do dużej miski. Dodajemy 2 łyżki mąki kukurydzianej, kurczaka kroimy na niezbyt duże kawałki i obtaczamy w mące z pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 2 cm oleju i smażymy kurczaka ok. 7-8 min. W miedzy czasie drobno kroimy czosnek, imbir i dolna część dymki.  Wylewamy olej z patelni pozostawiając ok. 2 łyżki. Ustawiamy średni ogień pod patelnią, dodajemy czosnek i imbir i smażymy 2 min, aż się lekko ze złoci. Następnie dodajemy dymkę i chilli i smażymy następną minute. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na misce mieszamy 1/2 łyżki mąki kukurydzianej  2 łyżki wody, sos sojowy, ocet ryżowy i miód. Mieszaninę przelewamy na patelnie dodajemy kurczaka i doprowadzamy wszystko do wrzenia. Gdy sos zgęstnieje dodajemy pokruszone orzeszki. Mix sałat mieszamy z 2 łyżkami sosu sojowego i łyżką octu ryżowego. przekładamy wszystko na talerze i dekorujemy kolendrą i orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!!! :)





0 komentarze: