Grillowane zielone szparagi z jajkiem sadzonym i parmezanem
Skoro sezon na szparagi w pełni to i u mnie na blogu nie mogło ich zabraknąć. O szparagach można pisać wiele, ale chyba najważniejsze jest to że są pyszne i niskokaloryczne. Wszystkich którzy jeszcze ich nie próbowali zachęcam do spróbowania:)
Na 2 porcję:
- 500 g zielonych szparagów
- 2 jajka
- łyżka masła
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- parmezan
Przygotowanie:
Szparagi pojedynczo chwytamy za dolną część i mniej więcej na środku i wyginamy, ułamaną dolną część wyrzucamy (ponieważ jest za twarda), postępujemy tak ze wszystkimi szparagami. Zagotowujemy wodę (tyle żeby przykryło szparagi gdy włożymy je pionowo do garnka) w wysokim garnku i dodajemy 3/4 łyżki soli. Szparagi wkładamy pionowo do garnka główkami do góry i gotujemy ok. 3-5 minut w zależności od grubości szparag. Po tym czasie przekładamy do miski wypełnionej zimną woda z lodem (aby przerwać proces gotowania). Rozgrzewamy patelnię grillową i zwykłą. Na zwykłej patelni roztapiamy masło i wbijamy jajko, solimy, przykrywamy pokrywką i smażymy, aż całe białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Na rozgrzaną patelnię grillową układamy szparagi i smażymy ok 4 min z każdej strony. Na talerzu układamy szparagi na to kładziemy jajko sadzone i posypujemy płatkami z parmezanu (ja wycinam zawsze obierakiem do warzyw). Podawać można z młodymi ziemniaczkami.
Smacznego!!! :)
Smacznego!!! :)
A tak swoją drogą nie wiem czemu zdjęcia wyszły mi w takiej zimnej tonacji :/
0 komentarze: