Torn Chicken Burger

11:14 Mr.chef 2 Comments



























Tak jak już wcześniej pisałem chciałbym dziś zacząć nową cykl na blogu, a mianowicie BURGEROWE CZWARTKI. Mam nadzieję, że każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Cykl ten chciałbym zacząć od kompozycji mojego pomysłu inspirowanej słynnym Pulled Pork z dodatkiem konfitury z czerwonej cebuli.




Na 2 porcję:


  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1/2 buteleczki ciemnego sosu chilli
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 duża czerwona cebula
  • 40 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 80 ml octu balsamicznego
  • szczypta tymianku
  • 4 plastry sera cheddar 
  • 1 pomidor
  • keczup
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 ciemne bułki
Przygotowanie:

Pierś z kurczaka solimy i pieprzymy z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka do zrumienienia. Następnie dwoma widelcami "rozszarpujemy" kurczaka na drobniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Patelnie stawiamy na kuchence, wsypujemy cukier i bez mieszania podgrzewamy, aż się stopi. Na karmel wrzucamy cebulę i od razu ją solimy. Smażymy mieszając aż zwiędnie i puści trochę soku. Wlewamy wino, dusimy na malutkim ogniu aż cebula trochę zmięknie. Dodajemy ocet balsamiczny, miód, 1/3 łyżeczki pieprzu i tymianek, smażymy dalej bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż całość odpowiednio zmięknie, odparuje i zacznie się karmelizować. Ważne jest żeby nie podgrzewać zbyt mocno bo wszystko się przypali zanim cebula zmięknie. Wracamy do kurczaka. Przekładamy go na patelnię i dodajemy sosy. Podgrzewamy i mieszamy, aż sosy dokładnie pokryją nasze mięso. Pomidora kroimy w grubsze plasterki. Bułkę kroimy na pół i podgrzewamy na patelni grillowej. Obydwie połówki smarujemy keczupem nakładamy konfiturę z cebuli, mięso, ser i pomidora, Oraz przykrywamy górną połówką bułki.
Smacznego!!! :) 




2 komentarze: