Pasta Caprese

11:25 Mr.chef 0 Comments


Jak to na porządnego sympatyka makaronów przystało, dziś zaprezentuje wam nowy przepis właśnie na makaron :)




Na 2 porcje:
  • 2 pomidory
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 
  • mała szczypta cukru (jeśli pomidory są kwaśne)
  • 2 łyżeczki octu ryżowego lub 1 łyżeczka octu winnego
  • 4-5 łyżek oliwy extra vergine
  • 2 porcje (ok 140 g porcja) makaronu tagliatelle
  • 1 łyżka masła
  • szklanka listków bazylii
  • 1 kulka  mozzarelli
Przygotowanie:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pomidory obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych, a miąższ kroimy w kostkę. Pomidory przekładamy do miseczki i dodajemy sól, pieprz, cukier, ocet, oliwę i wszystko dokładnie mieszamy. 
Następnie ok. 1/3 pomidorów miksujemy i mieszamy z pozostałymi pomidorami. Makaron odcedzamy i wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy masło i mieszamy dopóki się nie rozpuści. Dodajemy pomidory i posiekaną bazylie dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze. Na góre kładziemy poszarpaną mozarelle. 
Smacznego!!! :)




Przepis podpatrzony na:
http://www.kwestiasmaku.com

0 komentarze: