Pasta Caprese
Jak to na porządnego sympatyka makaronów przystało, dziś zaprezentuje wam nowy przepis właśnie na makaron :)
Na 2 porcje:
- 2 pomidory
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz,
- mała szczypta cukru (jeśli pomidory są kwaśne)
- 2 łyżeczki octu ryżowego lub 1 łyżeczka octu winnego
- 4-5 łyżek oliwy extra vergine
- 2 porcje (ok 140 g porcja) makaronu tagliatelle
- 1 łyżka masła
- szklanka listków bazylii
- 1 kulka mozzarelli
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pomidory obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych, a miąższ kroimy w kostkę. Pomidory przekładamy do miseczki i dodajemy sól, pieprz, cukier, ocet, oliwę i wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie ok. 1/3 pomidorów miksujemy i mieszamy z pozostałymi pomidorami. Makaron odcedzamy i wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy masło i mieszamy dopóki się nie rozpuści. Dodajemy pomidory i posiekaną bazylie dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze. Na góre kładziemy poszarpaną mozarelle.
Smacznego!!! :)
Przepis podpatrzony na:
http://www.kwestiasmaku.com
0 komentarze: