Wódka penne

17:06 Mr.chef 0 Comments


Szybki i nietypowy przepis na paste. Nie mogłem się powstrzymać przed wypróbowaniem tego przepisu... i wyszedł przepysznie !!! :)


zBLOGowani.pl


Na 2 porcję:


  • 1 opakowanie makaronu Czanieckiego rurki
  • 200 g buczku wędzonego
  • 4-5 łyżek wódki 
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli 
  • parmezan lub grana padano
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżka masła 

Przygotowanie:

Makaron Czaniecki gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek i dodajemy chilli. Podsmażamy, aż boczek się zarumieni. Następnie dodajemy wódkę i czekamy, aż alkohol odparuje. Później dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy dopóki się wszystko nie połączy, po czym wlewamy śmietanę. Ser trzemy na małych oczkach tarki, a natkę pietruszki grubo siekamy. Garść sera dodajemy do sosu wraz z 3/4 ilości natki mieszamy i dodajemy do tego nasz makaron. Mieszamy dokładnie, aby sos pokrył makaron i podajemy posypane startym serem i pietruszką.
Smacznego!!! :)





Przepis podpatrzony na stronie:
http://www.donalskehan.com/

0 komentarze: