Wódka penne
Szybki i nietypowy przepis na paste. Nie mogłem się powstrzymać przed wypróbowaniem tego przepisu... i wyszedł przepysznie !!! :)
Na 2 porcję:
- 1 opakowanie makaronu Czanieckiego rurki
- 200 g buczku wędzonego
- 4-5 łyżek wódki
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 200 ml śmietany 30%
- 1/4 łyżeczki płatków chilli
- parmezan lub grana padano
- pęczek natki pietruszki
- łyżka masła
Przygotowanie:
Makaron Czaniecki gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek i dodajemy chilli. Podsmażamy, aż boczek się zarumieni. Następnie dodajemy wódkę i czekamy, aż alkohol odparuje. Później dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy dopóki się wszystko nie połączy, po czym wlewamy śmietanę. Ser trzemy na małych oczkach tarki, a natkę pietruszki grubo siekamy. Garść sera dodajemy do sosu wraz z 3/4 ilości natki mieszamy i dodajemy do tego nasz makaron. Mieszamy dokładnie, aby sos pokrył makaron i podajemy posypane startym serem i pietruszką.
Smacznego!!! :)
Przepis podpatrzony na stronie:
http://www.donalskehan.com/
0 komentarze: