Fish and chips
Nie typowa wersja brytyjskiej potrawy jaką jest Fish and chips, zamiast frytek pyszne pieczone ziemniaczki i ryba w piwnym cieście to danie z pewnością zadowoli nawet osoby sceptycznie podchodzące do dań rybnych.
Na 2 porcję:
- 8 niedużych ziemniaków
- 2 filety z dorsza
- 125 g mąki + 3 łyżki do obtoczenia ryby
- 280 ml zimnego piwa (ja użyłem Heineken'a)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 l oleju słonecznikowego do smażenia
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Ziemniaki dokładnie myjemy i kładziemy na drewnianą łyżkę i kroimy na plasterki o ok. 3 mm grubości tak by ziemniak nadal pozostawał w całości. Masło roztapiamy, ziemniaki przekładamy na blachę i smarujemy dokładnie roztopionym masłem, a następnie posypujemy solą morską i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut. W tym czasie przygotowujemy rybę. filety oczyszczamy i pozbawiamy ości (proponuję użyć gumowych rękawiczek bo zapachu ryby ciężko pozbyć się później z palców) oraz przecinamy każdy filet na 3 części i obtaczamy w mące. Do dużej miski wsypujemy mąkę i dolewamy piwa i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Doprawiamy ciasto solą i pieprzem. Olej rozgrzewamy na dużym ogniu. Gdy będzie już gorący zanurzamy rybę w cieście i wrzucamy do oleju i smażymy, aż ciasto będzie miało złocisty kolor. Rybę podajemy z upieczonymi ziemniakami i opcjonalnie z sosem chilli.
Smacznego!!! :)
Przepis podpatrzony na:
http://www.donalskehan.com/
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń